Skip to main content

Veel mensen doen tegenwoordig een job die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden, en veel jongeren weten niet goed welke job nu precies bij ze past.TEen baan vinden die je écht leuk vindt kan een traag proces zijn en je moet jezelf de tijd en de middelen geven om die te vinden, zeker als je niet weet wat je wilt.

Dus hier zijn enkele tips om deze vraag te onderzoeken en je weg te vinden.

Ten eerste, waarom werken?

Er zijn verschillende redenen om te willen werken:

 • Om geld te verdienen, wat voor bijna iedereen noodzakelijk is
 • Om een doel te hebben
 • Om erkenning te krijgen voor wat je doet
 • Om bij een groep te horen, om zichzelf te vinden in een beroep
 • Om bij te leren en zich te ontwikkelen

Maar niet weten waar je heen wilt, dat is een deel van de menselijke ervaring. De wereld waarin we leven gaat snel en bij anderen in je omgeving lijkt het alsof alles duidelijk uitgestippeld is, dat hun persoonlijke en professionele projecten perfect georganiseerd zijn. Maar voor het grootste deel is dat niet het geval: hun carrière is geen rechte lijn, maar een zigzag met beproevingen, successen, mislukkingen, enzovoort.

Als je niet (meer) weet wat je leuk vindt of waar je naartoe gaat, kan je twijfels hebben…

 • Ik weet niet waarom, maar niets interesseert me
 • Ik weet niet waar ik heen ga
 • Ik wil iets veranderen, maar weet niet hoe
 • Ik weet niet waarom ik ‘s ochtends opsta, behalve uit gewoonte
 • Ik verveel me en niets motiveert me

Deze vragen kunnen een teken zijn van verlies of gebrek aan zin. Meestal is dat niet zo’n groot probleem, dan moet je gewoon uitzoeken wat je dromen zijn of waar je dromen zijn gestart en vervolgens hiermee aan de slag gaan.

Heb je al naar jobs gekeken?

Soms kan je niet vinden wat je wilt omdat je niet weet dat het bestaat. Weet je bijvoorbeeld wat een “Data Scientist” is, een job waar nu en in de toekomst veel vraag naar is? Zo zijn er nog een hele hoopbanen van de toekomt die nu misschien nog niet bestaan, maar die er in 2030 wel zullen zijn!

Hoe kan jij de baan vinden die je leuk vindt?

 • Maak een lijst van de vaardigheden die je al hebt.
 • Train jezelf in vaardigheden die je wilt verwerven.
 • Probeer banen uit: geef jezelf 2, 3, 4 of 5 jaar de tijd om banen uit te proberen die je niet kent en laat je leiden door het avontuur.
 • Geef jezelf de ruimte om fouten te maken, om iets niet vanaf de eerste keer te vinden en om van dit trial-and-error proces te genieten.

Ken je jezelf goed genoeg?

Om jouw weg te vinden is het belangrijk om jezelf beter te leren kennen. Dit kan door verschillende jobs te doen, bij verschillende bedrijven en op verschillende plaatsen te werken, met verschillende werkmethodes en collega’s.

Jezelf beter leren kennen helpt je om een richting te vinden. Aarzel dus niet om op verkenning te gaan, zonder vooroordelen! Zeg niet: “Ik hou niet van met mijn handen werken.” of “Ik wil niet opgesloten zitten in een kantoor.” Soms hangt het allemaal af van de omgeving, de verantwoordelijkheden en de sfeer binnen het bedrijf!

Heb je meerdere interesses? Vaak is het dan moeilijk om maar één carrièrepad te kiezen, aangezien je van meerdere dingen houdt. Ontdek ze al je interesses en beslis dan van welke je je beroep maakt en welke hobby’s blijven.

Misschien ben je niet gemaakt voor één baan? Vandaag is jobhoppen bijna de norm geworden – de meeste mensen zullen in hun leven minstens een keer van job veranderen!

Creëer je eigen baan

Als je je plaats in de professionele wereld niet helemaal vindt, kan je ook je eigen plekje maken en je eigen bedrijf oprichten! Dit in de sector die je zelf leuk vindt en waarvoor je de vaardigheden hebt. Zo kan je freelancer worden of je eigen organisatie oprichten!

Kortom, je hoeft je niet te schamen als je geen baan vindt die je aanspreekt, of als je niet weet waar je naartoe moet. Het is een kans om te verkennen wat je ECHT leuk vindt!

Leave a Reply