Skip to main content
Om je persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen en je zelfvertrouwen op te krikken, is er niets beter dan wat je doet in je vrije tijd te combineren met leren. Eén woord van advies: Durf!

Leer jezelf uit te drukken in het openbaar

Oefening baart kunst! Oefen daarom in het openbaar spreken, zo krijg je onmiddellijk een boost aan zelfvertrouwen. Hiervoor bestaat geen magisch recept, maar er zijn boeken, technieken en zelfs cursussen voor openbaar spreken waarmee je je vocabulair en je houding enorm kunt verbeteren. En waarom begin je geen debatten en discussies met je vrienden?

Kweek zelfmotivatie

Bescheiden zijn is goed, maar helder van geest zijn is beter. Leer je sterke punten te identificeren en focus je daarop, in plaats van jezelf uit te putten door je telkens enkel op je zwakke punten te focussen. Om je angsten van je af te zetten, moet je aan introspectie doen: zet je kwaliteiten op een rijtje en vraag aan mensen in je omgeving wat ze aan jou waarderen. Leer trots zijn op wat je bereikt hebt. Zo kan bijvoorbeeld koken, tekenen of klussen een goede manier zijn om vertrouwen te krijgen in je capaciteiten.  

Ga sporten  

Wat als je, om je zelfvertrouwen te ontwikkelen, eindelijk aan gevechtssporten zou beginnen? Judo, karaté, kick boxing, enzovoort. Er is voor elk wat wils. Het feit dat je fysiek betrokken bent en soms gevechten wint, geeft veel voldoening en maakt je bewust van je fysieke en mentale capaciteiten. Vergeet ook zeker zelfverdedigingscursussen zoals bijvoorbeeld Krav Maga technieken niet. 

Laat je creativiteit los

Creatieve activiteiten zijn ideaal om te ontspannen, maar ook om even stil te staan en bewust te worden van je omgeving . Fotografie, dans, theater of zang helpen je om je je podiumvrees te overwinnen en je capaciteiten te tonen aan anderen, maar ook om je artistieke kant te ontwikkelen, wat enorm kan bijdragen aan je gevoel van eigenwaarde. 

Ga naar buiten 

Groene vingers: je kan het leren én het is ontspannend. Denk er dus eens aan om te tuinieren, want ook zo kan je je zelfvertrouwen terugwinnen. Met jouw handen kan je planten kweken en oogsten, hoe geweldig is dat!? Als je geen tuin hebt, kan je steeds terecht in stadsmoestuinen, of je kan thuis kruiden kweken. Contact met de natuur helpt je om even stil te staan, te relativeren en je te concentreren, ver weg van de drukte van de maatschappij.  Blijf dus niet binnen zitten, maar haal een frisse neus!

Leave a Reply