Skip to main content

Feedback: het is enorm waardevol, maar ook vaak heel moeilijk. Het kan vaak voelen als commentaar of kritiek, het laat je slecht voelen over jezelf. Niets is echter minder waar: feedback is enorm belangrijk voor persoonlijke en professionele groei. Heb je het nog moeilijk met feedback te accepteren en verwerken? Lees dan snel onze tips!

1. Praten is zilver, zwijgen is goud

Als iemand jou feedback geeft, onderbreek je deze persoon best niet tijdens zijn of haar uitleg. Probeer alles wat hij/zij zegt te capteren, dit kan gewoon door actief te luisteren of door te noteren, als dat makkelijker is voor jou. 

2. Adem in, adem uit

Hoe moeilijk het ook is, blijf rustig. Emoties kunnen naar boven komen, maar laat hen niet de overhand nemen. Onthoud dat de feedback geen persoonlijke aanval is. Soms heb je ook even tijd nodig om op je effe te komen. Dat is volledig begrijpbaar, dus neem even de tijd om de feedback te verwerken. 

3. Stel vragen

Soms kan het zijn dat de feedback niet helemaal duidelijk is. Door om concrete voorbeelden of situaties te vragen, helpt dit jou om de feedback beter te begrijpen. En heb ook geen schrik om andere vragen te stellen, zoals wat je de volgende keer zou kunnen verbeteren of anders zou kunnen doen. 

4. Bedankt!

De persoon die je feedback geeft, doet dit met de beste bedoelingen en wilt jou helpen groeien en ontwikkelen. Door hem/haar te bedanken, laat je zien dat je de feedback aanvaardt en bereid bent om eraan te werken.

5. En na het gesprek?

Neem even de tijd om het gesprek te laten bezinken. Nu ben je helemaal klaar om de feedback om te zetten in verbeterpunten! Als je veel feedback in één keer krijgt, weet dan dat er niet verwacht wordt dat je alles ook in één keer toepast. Maak een lijstje met doelen en begin bovenaan! Zorg ervoor dat je doelen haalbaar en meetbaar zijn, dat is makkelijker om je voortgang te volgen!

Onthoud: Feedback is één van de belangrijkste sleutels tot groei! Als je leert hoe je feedback omzet in iets positiefs, zal je enorm veel bijleren en kan je jezelf blijvend verbeteren. Ook al is het soms moeilijk, omarm het!

Leave a Reply