Skip to main content

Jouw vragen over onze trainingen beantwoord

Veelgestelde vragen

Onze training

Hoe ziet de training eruit?

Tijdens de training stel je een fictief businessplan op, gebaseerd op jouw dromen en talenten. Met behulp van verschillende tools en ondersteuning van twee coaches werk je dit plan uit en presenteer je het op de laatste dag aan een jury. 

Je kruipt in de huid van een echte ondernemer: van het idee tot de marketing en het financiële luik. Je leert er ook nog heel wat andere dingen, zoals digital skills en mondeling presenteren. Via persoonlijkheidstests zal je jezelf nog beter leren kennen, jouw sterke én zwakke punten. Al deze nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten helpt jou om het perfecte CV samen te stellen! 

YouthStart geeft je zelfvertrouwen een kickstart!

Voor wie is de training?

De training is voor jongeren tussen 16 en 30 jaar oud, die niet werken en niet naar school gaan en maximum een diploma secundair onderwijs hebben (of een diploma dat niet wordt erkend in België). 

Is de training echt gratis?

De training is gratis voor onze jongeren! Onze training kost zo’n 1.000 euro per jongere, maar we kunnen deze gratis aanbieden dankzij de steun van onze sponsors. Zo kunnen we jouw talenten, dromen en carrière een kickstart geven, helemaal voor niets!

Waar gaat de training door?

Wij geven trainingen over heel België! Van Vlaams-Brabant, tot Waals-Brabant, tot Brussel! In elke uithoek van België kan je YouthStart terugvinden. Zo kunnen we zoveel mogelijk jongeren helpen een kickstart te geven aan hun toekomst. Neem dus zeker een kijkje op onze inschrijvingspagina, daar kan je alle trainingen voor dit jaar vinden. 

Hoe kan ik me inschrijven?

Om je in te schrijven voor onze training, surf je naar www.youthstart.be/inschrijven en scrol je naar beneden. Klik op de training waarin jij geïnteresseerd bent. Vul je gegevens in. Als je op dit moment al aan het werk bent, nog naar school gaat, of je al een diploma hoger onderwijs hebt, kan je je jammer genoeg niet inschrijven voor de training. 

Er kunnen maximum 15 jongeren deelnemen per training. Je schrijft je dus best zo snel mogelijk in. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, brengen we jou daar op tijd van op de hoogte. Je mag er dus vanuit gaan dat jouw training gewoon start op de geplande datum. Je zal zeker door ons op de hoogte gehouden worden met mailtjes en sms’en! Daarnaast zal je ook toegevoegd worden in een WhatsApp groep met je mede-deelnemers en je coaches, zodat jullie er samen kunnen invliegen! 

Toegankelijkheid training

Ik spreek niet vlot Nederlands of Frans, kan ik deelnemen?

Het is belangrijk dat je tijdens de training alles goed kan begrijpen, dat je jezelf kan uitdrukken en dat je natuurlijk je project op het einde van de training kan presenteren. Als dit niet het geval is, kan je helaas niet deelnemen aan de training.

Is jullie training toegankelijk voor jongeren met een mentale aandoening / ziekte / beperking?

Welke training wil je graag volgen? Dan bekijken we het even samen met de training-verantwoordelijke en jouw coach! Mail ons op info@youthstart.be en we geven je zo snel mogelijk een antwoord.

Zijn jullie trainingslokalen toegankelijk voor jongeren met een fysieke aandoening / ziekte / beperking?

Dit is afhankelijk van de locatie. Welke training wil je graag volgen? Dan bekijken we het zeker met onze training-coördinator. Mail ons op info@youthstart.be en we geven je zo snel mogelijk een antwoord.

Is jullie training toegankelijk voor vluchtelingen / asielzoekers / jongeren zonder verblijfsvergunning?

Iedereen is welkom in de training, dus ook jongeren zonder papieren. We hechten wel veel belang aan de taal: je moet actief kunnen deelnemen aan de training in het Nederlands of Frans. 

Mag een jongere meedoen als die is ingeschreven bij het OCMW / VDAB / ACTIRIS / FOREM?

Ja, elke jongere is welkom! Je verwittigt best wel je consulent zodat je verzekerd bent tijdens de YouthStart training en eventueel ook je verplaatsingskosten terugbetaald krijgt. Jouw aanwezigheid op onze training kan je bewijzen door het certificaat dat je op het einde ontvangt. 

Praktische informatie

Wat moet ik meebrengen naar de training?

  • Iets om te schrijven.
  • Wij voorzien geen middageten, dus je neemt best een lunch mee.
  • Je goed humeur en een goede portie goesting! 

Moet ik eten of drinken voorzien?

Ja, breng zelf iets mee om te eten en drinken tijdens de training.

Betaalt YouthStart vervoerskosten terug?

Je kan via YouthStart tot 2 euro vervoerskosten per dag terugkrijgen. Dit doe je door een mailtje te sturen naar coordination@youthstart.be waarin je duidelijk je naam en rekeningnummer vermeldt alsook in welke stad je op welke dagen onze training volgde. Je voegt je vervoersbewijzen ook toe als bijlage.

Ik kan de eerste twee dagen van de training niet komen, kan ik daarna nog aansluiten?

De eerste twee dagen van de training zijn het belangrijkst. Dan leren de coaches jou kennen en zoeken we naar jouw talenten en passies. Op basis hiervan zetten we verdere stappen om je toekomstplan uit te werken. In dit geval is het dus beter dat je je voor een volgende training inschrijft op www.youthstart.be/inschrijven, waar je alle trainingsdagen kan volgen. 

YouthStart Belgium vzw

Wat is de visie/missie van YouthStart?

Visie: YouthStart wilt elke jongere het zelfvertrouwen, de skills en de attitudes geven om ondernemer van hun eigen leven te worden.

Missie: YouthStart zorgt ervoor dat elke kortgeschoolde NEET jongere in België die tussen 16 en 30 jaar oud is, gratis kan deelnemen aan haar 8-daagse training gebaseerd op de principes van het ondernemerschap waardoor ze nadien positief geactiveerd zijn in het leven en dus terug naar school gaan, een job vinden of zelfstandige worden.

Hoe is YouthStart ontstaan?

Het verhaal van YouthStart start bijna 40 jaar geleden. De Amerikaanse ondernemer Steve Mariotti werd tijdens het joggen overvallen door een bende straatjongeren in Central Park (New York). Ze eisten 10 dollar van hem, geld dat hij niet bij zich  had. In plaats van kwaad te worden, kreeg hij instant  veel bewondering voor de jongeren die hem aanvielen. Waarom? Omdat Steve zag hoe ze opereerden vanuit hun overlevingsinstinct, zich organiseerden en recht op hun doel afgingen. Ondernemen op een illegale manier. 

Door het voorval gooide ondernemer Steve zijn leven drastisch om. Hij verkocht zijn twee bedrijven en besloot om te gaan lesgeven op openbare scholen in moeilijke buurten zoals Harlem en Bronx. In 1987 plantte hij het eerste zaadje van zijn netwerk door een korte cursus over ondernemerschap te geven. Het daverende succes leidde tot de oprichting van NFTE, Network for Teaching Entrepreneurship. Heel wat kansarme jongeren kregen dat jaar een onverhoopt perspectief in hun leven. 

Het succes waaide over naar Europa en op basis van dat initiatief werd YouthStart België opgericht, in 1998!

Hoeveel jongeren nemen er deel aan de YouthStart training?

Sinds ons ontstaan in 1999 hebben we in 2021 de kaap van 10.000 jongeren overstegen. Sinds 2021 verwelkomen we maar liefst 1.000 jongeren per jaar in onze trainingen!

Wat is het resultaat van jullie training, onmiddellijk nadien? En blijft dit door de jaren stabiel?

Elk jaar verrichten wij samen met VUB een impactstudie. In 2021 bleek hieruit dat onmiddellijk na de training de helft van de voor de training nog inactieve jongeren geactiveerd (47 %) zijn.  Dat percentage stijgt naar 61 % gemiddeld 6 maanden na de training. Tevens mooi nieuws is dat de VUB meting bevestigt dat de activeringsgraad bij YouthStart alumni hoog blijft op langere termijn en zelfs stijgt naar 77 %.  61 % van de jongeren heeft werk gevonden dat bij hem of haar past, 11 % studeert verder en 5 % heeft beslist om zelfstandige te worden.

Wat is jullie link met Hare Majesteit Mathilde?

YouthStart heeft de eer om sinds 2015 onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Mathilde te staan. Onze missie en waarden liggen Hare Majesteit nauw aan het hart. Wij hebben Hare Majesteit de afgelopen jaren al meerdere keren mogen ontvangen op onze evenementen. Dat is een erg grote motivatie voor de YouthStart-jongeren om verder te bouwen aan hun toekomst!