Skip to main content

Elke job en elke organisatie is anders. Maar ze zoeken wel bijna altijd dezelfde dingen in hun werknemers: van communicatie tot time management. Lees hieronder de 5 meest gewilde vaardigheden! 

1. Communicatievaardigheden

Goede communicatieve vaardigheden zijn van onschatbare waarde op de werkvloer. Open communicatie & actief luisteren zijn daarom zeer belangrijke vaardigheden. En laten we zeker niet schriftelijke communicatie vergeten, want een mail met schrijffouten maakt al snel een verkeerde indruk. Lees alles dus altijd goed na en gebruik spellcheck waar het kan! 

2. Creativiteit

Iedereen denkt dan meteen aan tekenen en schilderen, maar creativiteit gaat veel verder dan dat: probleemoplossend denken, verbeteren van processen, brainstorming, enzovoort! Het is dus een zeer waardevolle vaardigheid, die iedereen bezit, je moet hem gewoon juist inzetten!

3. Teamwork

Samenwerken is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar wel voor elke organisatie héél belangrijk. Tijdens een project moet ook je openstaan voor feedback, zonder dit te zien als een aanval. Hoe geef je het beste feedback? Hiervoor kan je bijvoorbeeld het sandwich-model gebruiken: eerst 1 positief punt, dan 1 verbeterpunt en afsluiten met terug een positief punt. Op deze manier komt je feedback minder hard aan en kan er constructief samengewerkt worden!

4. Autonoom werken

Maar je moet niet altijd goed kunnen samenwerken met anderen, soms moet je ook op je eentje kunnen werken. Zorg dat je op voorhand alle info hebt verzameld die je nodig hebt, zodat je duidelijk weet wat er van je verwacht wordt. En misschien nog belangrijker: weet wanneer je hulp nodig hebt! 

5. Time management

Onze laatste tip? WEES OPTIJD! Niet enkel in de ochtend op je werk of op een vergadering, maar ook met je taken. Soms heb je verschillende projecten door elkaar lopen, waardoor je goed prioriteiten moet kunnen stellen om je deadlines te halen. Je kan hier op zoek gaan naar een systeem dat voor jou werkt om deadlines te tracken en een planning te maken: een online planning tool, een online of papieren agenda, post-it notes,… Zolang het voor jou werkt, is het een goede manier! 

Wist je dat al deze vaardigheden ook aan bod komen tijdens YouthStart training? Echt waar! Dus schrijf je snel in en geef je profiel een boost! 

Leave a Reply