Skip to main content

Ikigai komt van de Japanse filosofie en kan letterlijk vertaald worden als “de bestaansreden” of “de vreugde van het leven”. Het staat voor een gemoedstoestand, een diep gevoel van voldoening en zelfontplooiing dat voortkomt uit het volgen van je passies en vaardigheden.

Ikigai wordt beschouwt als dé manier voor het vinden van evenwicht in het leven, het gaat namelijk om het zoeken naar werk dat je zowel voldoening geeft, maar ook een positieve bijdrage aan de samenleving heeft. Wanneer je jouw Ikigai vindt, kan je betekenis te vinden in je leven én je wordt er ook nog eens gelukkig van. 

Ikigai wordt vaak voorgesteld in de vorm van een Venn-diagram, dat vier elementen weergeeft:

 1. Wat je graag doet:
  De eerste stap is ontdekken wat je graag doet. Dit betekent dat jouw passies moet kennen, wat maakt je blij? Om je Ikigai te vinden is het belangrijk de tijd te nemen om na te denken over je interesses en te bepalen wat je motiveert.
 2. Waar je goed in bent:
  De tweede stap is het bekijken van je vaardigheden en talenten. Je moet dus voor jezelf weten waar je goed in bent. Om je Ikigai te vinden is het belangrijk om een eerlijke analyse te maken van je vaardigheden en te bepalen op welke gebieden je uitblinkt.
 3. Wat de wereld nodig heeft:
  De derde stap is vaststellen wat de wereld nodig heeft. Het gaat erom te bepalen hoe je met jouw vaardigheden, talenten en passies een positieve bijdrage kunt leveren aan de samenleving. Om jouw Ikigai te vinden, is het belangrijk na te denken over wat belangrijk voor je is en hoe je een verschil kunt maken in de wereld.
 4. Waarvoor je betaald kan worden:
  De vierde stap is het identificeren van activiteiten waarvoor je betaald kunt worden. Op welke manier kan je jouw vaardigheid/passie omzetten in een job die de rekeningen betaald? Om je Ikigai te vinden is het belangrijk na te denken over hoe je je passies kunt omzetten in een inkomen.

Met behulp van deze vier stappen kun je je Ikigai vinden door het middelpunt te vinden tussen wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft, en waar je voor betaald kunt worden. 

Dit samengaan creëert een gevoel van persoonlijke voldoening en een positieve bijdrage aan de samenleving, wat je kan helpen evenwicht en doel in je leven te vinden. Heb je hulp nodig om je Ikigai te ontdekken? Wel, tijdens de YouthStart training helpen we je daarbij! 

Leave a Reply