Skip to main content

Artificial Intelligence, Machine Learning, Chatbots, ChatGPT: het zijn allemaal woorden die je tegenwoordig veel hoort. En het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar wist je dat gratis tools zoals ChatGPT je kunnen helpen bij het vinden van een baan? Echt waar! 

1. Ontdek nieuwe carrièremogelijkheden

Heb je geen idee hoe jij jouw talenten en vaardigheden kan inzetten op de arbeidsmarkt? Vraag raad aan ChatGPT. Met een simpele prompt als “ik hou van …, welke job past bij mij?” of “ik ben goed in …, wat kan ik hiermee doen als baan?” krijg je zo een overzicht van jobs! Zit er niets tussen dat je interesseert? Vraag gewoon om er nog enkele voor te stellen. 

2. Vind het bedrijf dat bij je past

Weet je al een beetje wat je wilt? ChatGPT kan je helpen om te zoeken naar bedrijven in de sector die jij interessant vindt! Daarnaast kan je ook om tips vragen hoe je vacatures makkelijk online kan vinden, welke keywords je moet gebruiken, enzovoort. 

3. Krijg feedback over CV en motivatiebrief

Je kan je CV en motivatiebrief laten nalezen door ChatGPT en dat is heel simpel: upload je bestanden naar de Google Drive en stuur vervolgens de link door. ChatGPT kan dan het bestand openen en je feedback geven! Of je nu vragen hebt over de inhoud of structuur, ChatGPT staat voor je klaar. En natuurlijk kan je ook vragen om te controleren op spellingsfouten! Wil je nog een stapje verder gaan? Stuur de vacature door en vraag ChatGPT om tips om je CV en motivatiebrief beter af te stemmen op de vraag van het bedrijf! 

4. Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

ChatGPT weet alles! Of toch heel veel… Je kan gerust dus gerust al je vragen stellen over het bedrijf waar je solliciteert. Hun waarden, hun cultuur, hun aanwervingsproces, enzovoort. Als het openbare informatie is, kan ChatGPT je het vertellen. Maar je kan natuurlijk ook advies vragen over hoe je een sollicitatiegesprek het beste aanpakt: welke vragen je kan stellen, welke vragen zij misschien zullen stellen, enzovoort.

ChatGPT is dus een enorm handige tool, maar onthoud: neem niets zomaar en blijf steeds jezelf! Want uiteindelijk ben jij de persoon die het bedrijf zal aannemen en ChatGPT zal je niet in elke situatie kunnen helpen. Succes met solliciteren!

Leave a Reply