Skip to main content

2024 komt eraan! Iedereen maakt goede voornemens, maar wist je dat maar 8% deze effectief volhoudt? Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken en volgen van doelen! 

1. Sart bij het verleden: Om vooruit te gaan, moet je ook terugkijken. Wat heb je het afgelopen jaar bereikt? Wat zou je anders willen doen? Door hierover te reflecteren, kan je al onmiddellijk een lijstje van gerichte doelen opstellen.

2. Vermijd vaagheid: “Dit jaar ga ik meer sporten” of “Dit jaar ga ik een nieuwe taal leren” of “Dit jaar ga ik beter sparen”. Het zijn veel voorkomende voornemens, maar ze betekenen niet veel. Stel specifieke doelen op, die meetbaar zijn. Dus “Dit jaar ga ik 2 keer per week zwemmen” of “Dit jaar ga ik elke dag Duolingo doen” of “Dit jaar hou ik mijn uitgaven en inkomsten bij in een spreadsheet”. 

3. Wees realistisch: Ambitie is een hele goede eigenschap, maar het is ook belangrijk realistisch te zijn. Onrealistische doelen zijn moeilijk vol te houden en zijn daarbovenop ook ontmoedigend. Breek grote doelen dus op in kleinere stapjes, zo zie je je vooruitgang echt. En vergeet jezelf niet te belonen als je een mijlpaal bereikt! 

4. Hou je doelen bij: Of je ze nu neerschrijft in een journal, bijhoudt in een document of opvolgt in een mobiele app, dat maakt niet uit! Schrijf ook zeker neer bij je voornemens waarom ze belangrijk voor je zijn, zo motiveer je jezelf iedere keer weer om ze te halen. 

5. Betrek anderen: Samen is altijd leuker dan alleen! Je kan je vrienden of familie op verschillende manieren vragen om je te helpen. Je kan samen naar hetzelfde doel werken, zo kun je elkaar ondersteunen en motiveren. Of je kan vragen om een maandelijkse check-in te doen, waar je elkaar vertelt over wat je al bereikt hebt en waar je het moeilijker mee hebt. 

6. Wees flexibel: Situaties veranderen, mensen veranderen en het leven verandert constant. Bereid je erop voor dat het een mogelijkheid is dat een doel plots niet meer haalbaar is, maar geef niet op. Stuur bij en pas je doelen aan! 

Laat 2024 het jaar zijn waarin je niet alleen goede voornemens maakt, maar ze ook vol vertrouwen en vastberadenheid najaagt. Met elke stap die je zet, kom je dichter bij jouw prachtige toekomst! Op naar een jaar van groei, succes en zelfontdekking! 🌟🚀

Leave a Reply