Skip to main content

Het reguliere schooltraject is niet voor iedereen weggelegd, en dat is helemaal oké. Want tegenwoordig zijn er heel veel manieren om bij te leren over je favoriete onderwerp! Denk maar aan al die online cursussen die je kan volgen. Het helpt je je kennis uit te breiden, nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen en persoonlijk te groeien. Hier zijn 5 tips voor als jij klaar bent om eraan te beginnen: 

1. Bepaal je leerdoelen: Wat wil je juist bereiken door online cursussen te volgen? Een nieuwe taal of een nieuwe skill leren? Of misschien nog iets anders? Door duidelijk vast te leggen wat je precies wilt leren en tot welk niveau je wilt gaan, wordt het makkelijker om de juiste cursussen of studiematerialen te zoeken.

2. Maak een studieplan & hou je eraan: “Ik werk eraan wanneer ik tijd heb!”, denk je misschien. Maar toch is het beter als je op voorhand een duidelijk studieplan vastlegt dat past bij je schema en leerstijl. Hoeveel tijd kan je spenderen aan leren? En wanneer is het beste moment voor jou? In het weekend, of door de week? Zeker als je een vaste baan hebt, is het beter om een duidelijke planning te hebben.

3. Begin met kleine stappen: Start niet onmiddellijk een cursus van 10 uur, zeker als je nog nooit een online cursus hebt gevolgd. Kies een korte cursus of een eenvoudig onderwerp om mee te beginnen. Zo kan je alvast wennen aan de nieuwe leermethode.

4. Hou je voortgang bij: Hou je leerdoelen en studieplan  goed in de gaten en neem soms even te tijd om te kijken wat je al bereikt hebt en waar je nog aan moet werken. Indien nodig, kan je je studieplan altijd aanpassen. En vergeet natuurlijk ook niet je mijlpalen te vieren, want je bent goed bezig!

5. Ga voor je certificaat: Kan je een certificaat behalen bij één van de cursussen die je volgt? Dan moet je dit zeker doen! Soms kan hier een prijskaartje aan vasthangen, maar als het certificaat relevant is voor je droombaan, is het dit zeker waard om op je CV te zetten.

Zelfstudie is ook belangrijk, omdat het je toekomstige werkgever toont dat je bereid bent om te blijven leren en dat je je persoonlijke ontwikkeling heel serieus neemt. Om te starten met online cursussen, moet je natuurlijk wel weten welke richting je uit wilt. En als je dat niet weet, dan kan je dat ontdekken tijdens onze gratis YouthStart-training! 

Leave a Reply