Skip to main content

Wil je ondernemer worden? Wij leggen uit hoe je het idee, het budget, de financiële steun en de contacten kunt vinden om van jouw project een succes te maken!

HOE WEET JE OF JE GEKNIPT BENT VOOR HET ONDERNEMERSCHAP?

Er is geen typisch profiel in de business-wereld. Iedereen kan ondernemer worden. Het enige wat je nodig hebt, is wil en doorzettingsvermogen. Er bestaat niet zoiets als een profiel dat wel of niet geschikt is voor het ondernemerschap, maar je hebt wel een paar kwaliteiten nodig om in deze omgeving te blijven groeien, zoals passie, vastberadenheid, veerkracht en kritisch voor jezelf kunnen zijn. Als je iemand bent die doorzet, je zwakke punten herkent en hulp kunt krijgen op de gebieden waar je het niet zo goed in bent, zal je het altijd goed doen!

WELKE VRAGEN MOET JE JEZELF ZEKER STELLEN VOOR JE EEN BEDRIJF OPSTART?

Waar zijn mijn passies? Wil ik zelfstandig zijn? Kan ik mijn eigen beslissingen nemen en de consequenties ervan aanvaarden? Kan ik doelen stellen en ze bereiken? Kan/Wil ik beslissingen en verantwoordelijkheden nemen?

En nog een belangrijke vraag: Ben ik sterk genoeg om door te gaan als het fout gaat? Deze laatste vraag is cruciaal, want de wereld van het ondernemerschap is prachtig, maar o zo onvoorspelbaar. Sommige dagen zijn rozengeur en maneschijn, maar er zijn ook moeilijke en stressvolle dagen. Dan is het belangrijk om je niet verslagen te voelen, maar dit obstakel als een kans te gebruiken.

WAAR TE BEGINNEN?

Alles hangt af van jouw mogelijkheden en je vooruitgang. Er zijn drie soorten starters:

  • Jongeren die al een duidelijk idee hebben van hun project en hoe ze het moeten uitwerken of jongeren die weten dat ze een onderneming willen opstarten, maar nog niet goed weten wat. Er zijn heel wat platformen die deze twee profielen bij elkaar kunnen brengen. Zo heb je bijvoorbeeld Sharpr, een netwerkapplicatie die je elke dag een lijst van professionals toont, gebaseerd op je locatie, interesses en ervaringen. Maar ook op Facebook en LinkedIn kan je heel wat evenementen en groepen vinden om contact te leggen met andere professionals.
  • Jongeren die echt ondernemer willen worden, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Voor hen zijn er ondersteunende organisatie zoals BoostYourProject.be, coopcity.be, Réseau Entreprendre Bruxelles, de vereniging JobYourself of start-up incubators. Bij deze organisaties kunnen de jongeren terecht die niet weten waar te beginnen en geen achtergrond in bedrijfskunde hebben. Ze krijgen gratis coaching van freelancers, mentoren, deskundigen en adviseurs. Woon je in Vlaanderen? Dan kan je hier heel wat informatie vinden: https://www.vlaanderen.be/economie-en-ondernemen/een-eigen-zaak-starten

De YouthStart training is hiervoor ook een ideale eerste kickstart! We zeggen altijd dat de training is niet alleen bedoeld is voor toekomstige ondernemers,  maar we gebruiken toch ondernemerschap in onze trainingen. Tijdens de training kruip je in de huid van een ondernemer. Je schrijft een businessplan uit met behulp van verschillende tools en ondersteuning van twee coaches. Op de laatste dag presenteer je jouw project aan een jury, die je feedback geeft en je helpt om je idee bij te stellen.

HOE VIND JE FUNDING VOOR JE PROJECT?

Als je jonger bent als 30 jaar, heb je vaak niet de middelen om jouw idee uit te voeren en te implementeren. Met 0 euro kan je je eigen bedrijf beginnen, dankzij ondersteunende netwerken voor ondernemers. Deze netwerken brengen jonge zelfstandigen in contact met banken die bereid zijn hen te helpen. Sommige banken geven zelf een mooie rente, omdat ze weten dat de jongere goed omringd, begeleid en gecoacht wordt in hun project.

Goed om te weten: jongeren die de YouthStart-training succesvol afronden en een duidelijk, haalbaar en volwassen project hebben, kunnen steun krijgen van het YouthStart Entrepreneurship Fund. Hierbij krijg je een renteloze lening van maximaal 25.000 euro én krijg je ook nog eens persoonlijke coaching en ondersteuning.

HOE WEET JE ZEKER DAT JE EEN GOED IDEE HEBT?

Er zijn geen slechte ideeën, alleen ideeën die nog in de beginfase zitten. Ze moeten nog verfijnd of bijgewerkt worden. Er zijn heel wat ondernemersnetwerken en start-up incubators die je daarbij kunnen helpen of je kan ook met je vrienden en familie erover babbelen! Je mag zeker niet zeggen: “Ik heb een top idee, maar ik ga er niet over praten, anders kan het gestolen worden.” Hiermee verlies je de kans om je project te verbeteren.

Twijfel niet om met mensen over je idee te praten, zo krijg je feedback, vergroot je je netwerk en zal je project groeien.

WELKE FOUTEN MOET JE VERMIJDEN?

  • Slechts één financieel plan maken: Je maakt best minstens 3 financiële plannen, één optimistisch plan, één pessimistisch plan en één realistisch plan.
  • Je concurrenten negeren: Je kan misschien wel denken dat je een uniek idee hebt, maar als je grondig onderzoek doet, ontdek je al snel dat er heel wat concurrentie is. Informeer je dus goed, bestudeer hun modellen, zo kan je ontdekken welke diensten of producten het meest succesvol zijn en stel je hierin concurrerend op.
  • Wachten op een ingeving: Als je denkt aan een idee, dan denk je aan de lamp die ineens gaat branden. Een geniaal idee verzin je niet zomaar. In werkelijkheid zijn de beste ideeën vaak eenvoudig en voorzien ze in een bepaald behoefte van je omgeving.

EEN LAATSTE KICKSTART?

Ga er gewoon voor!  Je moet geen schrik hebben om te falen, want de ervaring die je opdoet is enorm belangrijk! Blijf niet bij de pakken zitten, want daar win je niets mee! Let’s go!

Leave a Reply