Skip to main content

Ben je jong en heb je niet veel ervaring? Maakt dit je het echt moeilijk als je solliciteert? Hier zijn 6 tips om toch een baan te vinden.

1. Voeg een onderdeel “ervaring” toe aan je CV

Hier kan je alles zetten wat nuttig is om te weten: stages, projecten, studentenjobs, vrijwilligerswerk… Schrijf alles op wat belangrijk kan zijn als ervaring voor de baan waarvoor je solliciteert.

Bijvoorbeeld:

  • Je werkte als student in de horeca. Of je stond aan de kassa en vulde schappen in de supermarkt. Je leerde hier met klanten omgaan en snel en onder druk te werken.
  • Je werkte als vrijwilliger op een klein festival of een ander evenement, dit betekent dat je je steentje bijdroeg aan de organisatie ervan. Je hebt je beziggehouden met praktische of logistieke zaken of met contacten met bezoekers.

2. Ga een stapje verder!

Het is vanzelfsprekend dat je even de site van het bedrijf bekijkt voor je solliciteert. Hierna stoppen veel mensen, maar jij kan het verschil maken door nog meer research te doen: welke kansen zijn er binnen de onderneming, wat zijn hun waarden, welke informatie over hun ontwikkeling en geschiedenis kan je terugvinden,…

Bel iemand die voor het bedrijf of in de sector werkt en vraag relevante informatie.

Zoek ook uit wat voor mensen er werken, zo weet je direct welke bedrijfscultuur er heerst en hoe jij daarin kan passen.

3. Stuur nooit dezelfde motivatiebrief of CV naar meerdere werkgevers

Veel jonge kandidaten sturen elke keer opnieuw dezelfde sollicitatiedocumenten. Werkgevers voelen zich niet aangesproken als de CV enkel vertelt wat de kandidaat belangrijk vindt en niet toont waarin de werkgever geïnteresseerd zou kunnen zijn.

Stel jezelf de juiste vragen! Wat willen ze weten? Wat spreekt je aan in hun jobaanbieding en wat maakt jou de juiste kandidaat?

Je moet je motivatiebrief en CV aanpassen voor elke sollicitatie.

4. Spontaan solliciteren

Wacht niet tot je een job ziet die je aanspreek, maar stuur een spontane sollicitatie. Werkgevers zien dit als iets positiefs. Dit toont je enthousiasme en je gevoel voor initiatief. Daarbovenop onderscheid je je van andere die wachten tot ze een job zien om te solliciteren.

5. Probeer ook offline connecties te maken

Je zal je zoektocht naar een job niet makkelijker maken door alleen maar e-mails te sturen en online contact te maken met interessante profielen. Kijk eens op LinkedIn, daar vind je soms een manier om goed contact te leggen met het bedrijf. Als je iemand tegenkomt die voor het bedrijf werkt, probeer dan contact met hen te leggen en meer te weten te komen.

Het vergroot ook ineens je kansen als je iemand binnen het bedrijf kent, vooral als die jouw CV aan de juiste persoon kan doorgeven.

6. Vraag feedback

Heb je geen reactie gehad op je sollicitatie? Niemand contacteert je na je gesprek? Neem het heft in eigen handen en vraag feedback. Stuur geen mailtje, maar bel hen even op. Als sollicitant heb je recht op feedback. Neem de feedback goed in je op, want deze kan heel leerzaam zijn.

Leave a Reply