Skip to main content

8 november 2021 – YouthStart Belgium vierde dit jaar zijn 22ste verjaardag. Sinds 1998 volgden al meer dan 10.000 jongeren de trainingen, die over heel België plaatsvinden. Jongeren tussen 16 en 30 jaar. Jongeren die maximum een diploma secundair onderwijs hebben. Jongeren die momenteel geen zicht hebben op een toekomst. Kortom, de NEET-jongeren: Not in Employment, Education or Training. De missie van YouthStart? Van al deze laaggeschoolde NEET-jongeren IEETS te maken: In Employment, Education or Training.

Het verhaal van YouthStart gaat al veel verder terug, naar zo’n 33 jaar geleden. Steve Mariotti, een Amerikaanse ondernemer, jogde zijn vaste toer in Central Park, New York. Plots werd hij overvallen door een bende straatjongeren, die tien dollar van hem eiste. Op dat moment had Steve niets bij zich, waarop de jongeren hem aanvielen. Zijn reactie was echter het omgekeerde van wat je zou verwachten, hij had namelijk bewondering voor deze jongeren! Hij zag hoe goed ze zich organiseerden, hoe ze voor hun doel gingen, hoe ze dag in dag uit bezig waren met overleven. Ze waren échte ‘business mannen’, maar deden business op een illegale manier. Steve verkocht zijn twee bedrijven en besloot om leerkracht te worden op openbare scholen in moeilijke buurten, zoals Harlem en de Bronx. In 1987 gaf Steve Mariotti zijn eerste kortdurende cursus over ondernemerschap, in de hoop deze kansarme jongeren op het ‘juiste’ pad te brengen. Wat was het een succes! Op basis van die cursus richtte hij NFTE (Network for Teaching Entrepreneurship) op. 

De organisatie verspreidde zich al snel over de hele wereld, en dus ook tot in België. 23 jaar geleden bracht Gaëtan Hannecart van Matexi, de huidige voorzitter van YouthStart, samen met andere Belgische bedrijfsleiders NFTE tot bij ons. Sinds zeven jaar werd de organisatie omgedoopt tot ‘YouthStart’, waar we een kickstart aan de jongeren hun dromen, passies en talenten geven! Binnenkort vieren we ons 25-jarig bestaan, dankzij de steun van ondernemers en ondernemingen die onze achtdaagse training erg waardevol vinden. En dankzij hen hebben we dit jaar ook de kaap van 10.000 getrainde jongeren bereikt.

Het prijskaartje? 1.000 euro per jongeren! Maar als je weet dat zo’n jongere aan alle overheden in België jaarlijks 34.000 euro kost aan allerlei ondersteuningsmaatregelen, geeft dit ineens toch een andere kijk. Zeker als je dan nog leest dat YouthStart een activatiegraad van 73% heeft. Jongeren die anders in de werkloosheid of andere ondersteuningsprogramma’s zouden terechtkomen, worden door YouthStart op weg gezet naar een actieve loopbaan, of ze nu hun studies hervatten (47,5%), een job vinden (23,8%) of zelfstandige worden (1,7%).

YouthStart geeft dus trainingen op basis van de principes van het ondernemerschap, waarbij de jongeren op het einde van de rit een business case moeten voorstellen. Maar dit betekent niet dat we van alle jongeren ondernemers willen maken. YouthStart wilt vooral dat ze ondernemers van hun eigen leven worden! Door in de huid van een ondernemer te kruipen, leren ze op de achtdaagse training een aantal belangrijke ‘hard skills’, maar ook erg waardevolle ‘soft skills’ die maken dat ze na de training ‘arbeidsrijp’ geworden zijn. Onze training is er voor elk type jongeren: de jongere die echt wilt ondernemen, de jongere die zoekt naar gepast werk of de jongere die het allemaal nog niet goed weet. Ze leren zichzelf beter kennen, ontdekken wat ze kunnen doen met hun passies en talenten én krijgen meer zelfvertrouwen. Daar draait het ons bij YouthStart om! 

Acht dagen lijkt misschien enorm kort om jongeren klaar te stomen voor hun toekomst, dus hoe pakken we dit nu juist aan? Ten eerste hebben we 77 trainers klaarstaan, die opgeleid zijn om onze jongeren zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen. Per training worden er twee trainers ingezet voor een tiental jongeren, zodat ze onderlinge echt een vertrouwensband kunnen creëren. Tijdens de training gaan we eerst op zoek naar hun passies en talenten. Op basis daarvan kiezen ze een droomproject dat ze leren uitwerken als een echte ondernemer. Wat zou een ondernemer met een passie voor koken doen? Misschien een restaurant openen of een take-away opstarten?

Onder begeleiding van hun trainers, onderzoeken ze wat daar allemaal bij komt kijken. Daarna denken ze na over hun eigen toekomst. Willen ze hun project opstarten? Of willen ze iets anders doen? Samen met de trainer onderzoeken ze welke stappen er nodig zijn om de toekomst van hun dromen te realiseren. Ze krijgen van ons alle tools om hun toekomstplan uit te tekenen. 

Op de laatste dag vindt het spannendste moment van de acht dagen plaats, de certificatie! Het is een dubbel gevoel: het is het moment waar ze vaak het meeste angst voor hebben en tegelijkertijd ook erg hebben naar gewerkt en toegeleefd. De adviesraad luistert en geeft feedback, of liever “feedforward”. Bij YouthStart geloven we in de kracht van positieve bejegening, daarom noemen we het ook geen jury, maar wel een adviesraad. Deze adviesraad bestaat uit een voorzitter van YouthStart zelf en twee afgevaardigden van sponsor, daarnaast kan er ook nog publiek in de zaal zitten. Voor de jongeren is dit een hele grote stap, om er te staan voor zo’n groep, maar ze doen het toch maar! Het geeft hen een extra boost aan zelfvertrouwen en zelfrespect om hun angst te overwinnen en als ze daarna nog eens hun certificaat mogen ontvangen dat ‘powered by’ AMS en HEC Liège is, dat is helemaal de kers op de taart. Ze hebben doorgezet en iets bereikt! Een moment in hun leven dat ze nooit meer vergeten en hen helpt latere problemen in hun leven makkelijker te overbruggen. Ze hebben voor zichzelf al bewezen dat ze, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ze vaak zitten, toch erg weerbaar en ondernemend kunnen zijn.

 

 

Leave a Reply