Skip to main content

Je stem vinden is niet altijd even gemakkelijk… En wanneer je beslist om studies (weer) op te nemen, moet je kunnen kiezen! Hier zijn 6 tips om het hoofd koel te houden zodat je goed kan nadenken!

1. Denk groots: no limit, no stress

Dé gouden regel: geen idee is dom of slecht! Laat even alles achter je, je verleden, je oude manier van denken, de druk van buitenaf … en denk ruim zonder beperkingen! Maak je geen zorgen om geld, tijd of locatie: Hoe ziet je ideale leven eruit?

2. Shoot for the stars!

Het is belangrijk dat je je grenzen kent en realistisch blijft, maar het is minstens even belangrijk om te dromen en ambitie te hebben. Laat je gebrek aan zelfvertrouwen je niet tegenhouden en bekijk je projecten door een positieve bril!

3. Doe een persoonlijkheidstest

Je denkt misschien dat een persoonlijkheidstest je niet kan helpen.. Maar niets is minder waar! Je kan online heel wat persoonlijkheidstest terugvinden, waarmee je nieuwe dingen over jezelf ontdekt en je belangrijke vaardigheden en eigenschappen opgesomd krijgt zodat je er mee aan de slag kan!

4. Bepaal eerst de sector waarin je wilt werken

Het is geen gemakkelijke opdracht om te weten te komen welke baan nu precies bij je past… En dat is volledig normaal! Denk eerst eens goed na in welke sector je aan de slag wilt, wat je interesseert. Door slechts één sector te kiezen, heb je niet veel opties, dus je somt er best minstens drie op.

5. Maak een “Black list” van dingen waar je niet van houdt

“Ik vind cijfers écht niet leuk”, “Ik word nerveus van met mensen te werken”, “Onderhandelen geeft me stress” … Door op te schrijven welke jobs, taken en sectoren je juist niet leuk vindt, kan je je lijstje met opleidingen heel wat inkorten.

6. Voorzie wat alternatieven

Met je lijstje kan je nu op zoek gaan naar een opleiding: je zal er verschillende hebben voor elke job, maar ook binnen één job heb je verschillende mogelijkheden voor opleidingen. Je moet dus goed afwegen, selecteren en prioriteiten stellen!


Het is niet erg als je een jaartje mist, iets langer studeert of als je een stapje terugzet. Het leven gaat door en dat moet jij ook doen. Maar je droombaan zal niet zomaar uit de lucht komen vallen: het is aan jou om hem in gang te zetten!

Leave a Reply